Met ingang van het nieuwe jaar treden veel nieuwe wetten en regels in werking. Ook op het gebied van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening worden nieuwe regels van kracht. Hierna een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
Op 1 januari jl. is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. De wet bundelt een groot aantal wetten, regels en voorschriften over de fysieke leefomgeving in één wet. Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen en de start van projecten.
Ook de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) is per 1 januari 2024 in werking getreden. De Wkb is onderdeel van de Omgevingswet en heeft tot doel de kwaliteit van de bouw te verbeteren en de positie van de opdrachtgever te versterken.
Dankzij een aanpassing van de Huisvestingswet is het per 1 januari voor gemeenten mogelijk om meer eigen inwoners die een huis willen huren of een nieuwbouwhuis willen kopen in hun gemeente voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente. Ook kunnen gemeenten voorrang geven aan bepaalde (cruciale) beroepsgroepen, zoals onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten.
Vanaf het nieuwe jaar opent elke gemeente een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag. Hier kunnen huurders of woningzoekenden terecht met vragen of klachten over het gedrag van hun verhuurder of verhuurbemiddelaar. Indien blijkt dat de verhuurder of verhuurbemiddelaar één van de regels uit de Wet goed verhuurderschap heeft overtreden, dan kan de gemeente in actie komen.
Van 1 januari tot 1 mei 2024 mogen de huren van woningen in de vrije sector met maximaal 5,5 % stijgen. Er wordt door het kabinet nog gekeken of de maximering van de vrije huur daarna verlengd kan worden. De toegestane jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector is tot 1 mei 2024 gekoppeld aan de inflatie of CAO-loonontwikkeling. De huren mogen met het laagste van deze twee percentages stijgen, + 1 procentpunt. Dat percentage van 5,5% is gebaseerd op 4,5% inflatie (van december 2022 tot december 2023) + 1 procentpunt. De CAO-loonontwikkeling van december 2022 tot december 2023 was met 5,8 % hoger dan de inflatie.
Op 1 januari 2024 is het wetsvoorstel Huurbescherming weeskinderen in werking getreden. Daarmee wordt de huurbescherming van jongvolwassen wezen in corporatiewoningen verstevigd. Jongvolwassen wezen (16 tot 28 jaar) die in de corporatiewoning van hun overleden ouder(s) wonen, zetten het huurcontract voort tot zij 28 jaar zijn.
Per 1 januari is, in tegenstelling tot eerdere plannen, de mogelijkheid tot gemeentelijke maatwerkregels voor energie- en milieuprestatie bij nieuwbouw niet ingevoerd. Dit betekent dat gemeenten geen hogere eisen aan deze onderdelen mogen stellen dan het Besluit bouwwerken Leefomgeving (Bbl).
Per 1 januari is de marktverkenning voor woningcorporaties afgeschaft. Dat betekent dat woningcorporaties voor werkzaamheden die niet tot de Diensten van Algemeen Economisch Belang behoren, zoals het bouwen van midden- en vrijesectorhuurwoningen, geen toestemming meer aan de Autoriteit woningcorporaties hoeven te vragen.
‹ Vorig bericht Volgend bericht ›GJ Legal Advocaten is gespecialiseerd in bouwrecht, huurrecht, bestuurs- en omgevingsrecht. Ook waar het gaat om contracten bent u bij ons aan het juiste adres.[...] Lees verder
GJ Legal Advocaten
Tauro kantoorgebouw
Herenweg 115
2105 MG Heemstede
T +31 23- 7 44 02 88
F +31 84 - 883 99 11
E info@gjlegal.nl
Copyright © GJ Legal Advocaten - Algemene voorwaarden / General conditions - Privacybeleid en databeveiliging - Kantoorklachtenregeling - Disclaimer -